Caraffova väznica je zrekonštruovaná, bude v nej galéria

02.03.2012 Prešov

Prešov 1. marca (TASR) - Historická budova Caraffovej väznice v Prešove prešla rekonštrukciou a mení sa na nový kultúrny stánok. Zrekonštruovanú budovu, ktorá je súčasťou komplexu objektov mestského úradu, si dnes počas slávnostnej kolaudácie prezrel aj minister kultúry Daniel Krajcer. Ten v príhovore upozornil na potrebu investovania do obnovy a záchrany kultúrnych a historických pamiatok.
Primátor mesta Pavel Hagyari konštatoval, že tento obnovený objekt je ďalšou príležitosťou ako vytvoriť priestor na prezentáciu výtvarníkov v prešovskom regióne.
"Oprava tejto budovy stála asi 700.000 eur a podstatnú časť z toho hradia európske fondy. Okrem umenia by sme tu radi mali aj stálu expozíciu ťažby opálu v neďalekých baniach. Chceme predstaviť aj časť histórie ťažby soli a výroby soľnobanskej čipky," uviedol pre TASR Hagyari.
Doplnil, že zámerom radnice je využiť objekt ako reprezentačné priestory, na organizovanie seminárov a odborných stretnutí. V posledných dňoch sa dokonca objavila požiadavka, aby sa v týchto priestoroch mohlo aj sobášiť.
Prvým prešovským výtvarníkom, ktorý bude vystavovať v Caraffovej väznici, je akademický maliar Peter Kocák. Jeho práce sú už v nových priestoroch inštalované, dnes si ich mohli prezrieť pozvaní hostia a pre verejnosť budú sprístupnené od 15. marca.
Autor sa priznal, že vystavoval v Číne a po návrate domov dostal ponuku, aby svoje práce vystavil v tomto objekte, čo ho vraj veľmi prekvapilo, lebo ani netušil, že v Caraffovej väznici by niečo také mohlo byť.
"Mal som už možno stovky výstav, ale takýto pocit, ako mám teraz, som ešte v živote nezažíval. Ten priestor ma úplne pohltil a tie veci sa mi zdajú, ako keby tu mali zostať nastálo," povedal Kocák.
Podľa kurátorky Janette Langovej, výstava Kocákove metamorfózy je v podstate takou prvú väčšou súhrnnou prezentáciu umelcovej doterajšej tvorby v Prešove.
"Kaligrafie a obrazce, ktoré vznikli v Číne, predstavujú viac tematických okruhov. Sú to akty, abstraktné kaligrafie, krajinky, ale aj prepisy čínskych básní," povedala kurátorky výstavy.
Dodala, že autor je známy v spoločenských i umeleckých kruhoch ako obdivovateľ Číny a východnej filozofie, čo často interpretuje vo svojich dielach, ktoré sú oceňované nielen u nás, ale aj v zahraničí.
 

Vyberte región